Enhedstypens sporskiftedrev

Enhedstypens sporskiftedrev er opbygget omkring to stykker brede fladjern, der hver er forbundet med to smallere stykker fladjern. Lejebukken for vinkelarmen er fastgjort på de ene stykke brede fladjern. På det andet stykke fladjern sidder tovskiven om hvilken trådtovet er omviklet. Ud for vinkelarmens lejebuk sidder spærrestykket for trådbrudsspærren.

Trådbrudsspærren er placeret yderst på den ene arm af vinkelarmen. Trådbrudsspærren har to såkaldte spærhager på hvilke tråden er fastgjort til. På hver af spærhagerne er også en trækfjeder fastgjort. Trækket i tråden holder spærhagerne fri af spærrestykke, ved svigt i trådspænding vil fjederen trække spærhagen tilbage og spærre for omlægning. For at kunne justerer sporskiftedrevet er der på hver tråd en trådstrammer.

Trækstangen kan fastgøres til vinkelarmen 2 steder alt efter om man ønsker trækstangen skal forløbe på tværs eller på langs af trådtrækket.

Sporskiftedrevet kan sammenbygges på op til 6 forskellige måder, alt efter hvilket vej trådtrækket 'vender' i forhold til sporskiftet.

Anvendelse i dag

Enhedstypens sporskiftedrev anvendes ikke længere. Drevet hørte tiden med mekaniske sikringsanlæg til.

Enhedstypens sporskiftedrev
Fig. 1: Oversigtstegning af enhedstypens sporskiftedrev. Fladjern til brug for fastgørelse til sporskiftet er ikke vist.

Sporskiftedrevets opbygning

Enhedstypens sporskiftedrev
Fig. 2: Enhedstypens sporskiftedrev
Vinkelarm og trådbrudsspærre
Fig. 3: Detail af vinkelarm og trådbrudsspærre

Fig. 2 viser sporskiftedrevets opbygning med ramme, vinkelarm, trådbrudsspærre og tovskive.

Drevet befæstes til sporskifte med forkrøblede stykker fladjern. Fladjernene fastgøres til drevets ramme i de forborede huller.

Vinkelarmen har i alt 4 huller for fastgørelse af sporskiftes trækstangen, 2 på hver arm. Hvis hullerne på armen mellem fjedrene benyttes skal der anvendes en speciel trækstang med en gaffel der kan gribe uden om fjedrene.

For at justerer sporskiftedrevet, er der på hver tråd indskudt en trådstrammer, det er således muligt at justerer vinkelarmens stilling i forhold til trådtrækket.

De 2 fast anslag tjener som stop for vinkelarmen i det tilfælde en tråd skulle briste. Spærrestykket vil træde i funktion i tilfælde af et trådbrud, næsen på spærhagen vil da støde imod spærrestykket.

For at bevæges vinkelarmen og derved omstille det til drevet hørende sporskifte, må tråden bevæges 500 mm. Tråden bevæges ved at omlægge det tilhørende sporskiftehåndtag på centralapparatet. Sporskiftedrevets udslag ved trækstangens befæstigelse er på 220 mm ved det inderste hul og drevet passer derfor til både hagelåsen og pallåsen.

I det tilfælde af sporskifte skulle blive opskåret vil betjeningslåsen bevægelse overføres til vinkelarmen, der igen vil trække i tråden og opskære sporskiftehåndtaget på centralapparatet.

Fig. 3 viser en mere detaljeret tegning af vinkelarm og trådbrudsspærre. Trådbrudsspærren består primært af de 2 af hinanden uafhængige spærhager. Hver spærhage har en næse der ved trådbrud vil støde imod spærrestykket. Til hver spærhage høre en fjeder der trækker spærhagen tilbage i tilfælde af trådbrud. Fjedrene er båret af en fjederbro, og deres spænding kan reguleres ved at justerer på skruen i fjederens ende.

 

Trådbrudsspærrens funktion

Trådbrudsspærre i normalstilling
Fig. 4: Trådbrudsspærren vist i normal stilling, trådenes træk holder spærhagerne fri af spærrestykket.
Trådbrudsspærre ved trådbrud
Fig. 5: Trådbrudsspærren ved trådbrud i den venstre tråd. Spærhagen trukket i spærrestilling

Fig. 4 viser trådbrudspærren fra fig. 2 i sin normale stilling hvor trådene er intakte. Trækket i trådene holder de to spærhager fri af spærrestykket ved omlægning af sporskiftedrevet.

Skulle et trådbrud ske, som vist på fig. 5 vil spærhagen til hvilken den brudte tråd er fastgjort, blive drejet omkring sin omdrejningspunkt af trækkraften fra fjederen og spærhagens næse vil nu støde mod spærrestykket - sporskiftet kan derfor ikke længere omstilles.

Afstanden mellem spærrestykke og spærhage skal være så tilpas stor, at spærhagen kan nå at gribe fat i spærrestykket inden det er passeret, men må samtidig ikke være for stort, så betjeningslåsen vil oplåse den tilliggende tunge inden spærringen indtræffer.

Trækfjederen skal justeres efter trækket i tråden således at spærhagen ikke træder i funktion under en normal omstilling af sporskiftet, hvor trækket i de 2 tråde vil være forskelligt når den ene tråd slækkes som følge af omstillingen. Samtidig skal fjederen være så tilpas stram at trådbrudsspærren virker pålidelig.

Det er vigtigt at spærrehager og spærreflader holdes rene for at trådbrudsspærrens funktion kan opretholdes.

 

Sporskiftedrevets funktion ved omlægning

Fig. 6: Animation af omlægning af enhedstypens sporskiftedrev

Animation af omstilling

Fig. 6 viser en animation af omlægning af sporskiftedrevet. De 2 trådender har begge fat i trådbrudsspærren som igen sidder fast på vinkelarmen.

Alt efter hvilken tråd der trækkes i, vil vinkelarmen dreje omkring sit omdrejningspunkt og trækarmen vil som følge heraf forskydes frem eller tilbage.

 

Siden er sidste opdateret: 23-11-2014